Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Bolchrysanten komen oorspronkelijk uit China waar ze symbool staan voor een lang leven. Zelf hebben ze sowieso een lang leven, ze bloeien tot diep in de herfst. Groene vingers heb je niet nodig voor een mooie bolchrysant. Het is een makkelijke en zeer decoratieve plant, die weinig onderhoud vraagt en die je gewoon in de volle zon kunt zetten.

 

Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Wat je bij bolchrysanten eigenlijk alleen hoeft te doen is in de gaten houden of de kluit niet uitdroogt. Check ook na een buitje even of de aarde vochtig is. Dat klinkt gek, maar de bolle bloemendos van de plant vormt als het ware een paraplu. Bij de Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’ kun je rekenen op een rijke bloei, dus help de Chrysant tijdens de bloei met wat ‘krachtvoer’. Elke twee weken extra voeding in het gietwater doet wonderen.

 

Augustus is bolchrysanten maand

Augustus is dé maand om bolchrysanten aan te schaffen. Heb je ook gezien dat er schitterende bolchrysanten op een stok bestaan? Die geven je herfsttuin extra elan! Bolchrysanten bloeien door tot aan de eerste nachtvorst. Je kunt de bloei rekken door ze op tijd een beschuttere plek te geven. Als je de bolchrysanten laag neerzet is een mooie sierpot nauwelijks nodig. Door de uitbundig overhangende bloemenweelde zie je daar toch niet veel van. Staat je Chrysant op een tafel dan geeft een sierpot de extra stevigheid die nodig is wanneer de eerste herfstwind waait. 

 

Veel bloem voor je geld: bolchrysanten

Wil je grote bossen bloemen voor een klein prijsje, dan heb je een goeie aan Bolchrysanten. Als de zomerbloeiers op hun einde raken vrolijk je er vliegensvlug je tuin mee op. In Nederland zijn bolchrysanten eigenlijk eenjarig. Maar bij de Indicum Chrysant kun je best een poging doen om hem over te houden. Zet hem dan in de volle grond, of binnen op een koele plek. Knip hem kort af en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Grote kans dat hij in april (buiten) weer groen uitloopt en in de nazomer weer bloemen aanmaakt.


Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’, gouden bloem

Met de Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’ heb je goud in handen. Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’. Het komt van de Griekse woorden chrysos (goud) en anthemon (bloem). Maar er zijn niet alleen goudgele soorten. Bolchrysanten zijn er ook in helder wit, roze en lila, en in herfstkleuren zoals oranje, cognac en rood. Welke past het beste in jouw tuin?

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...